Az otthon tükrözi az ember jellemét.1.
Egy m2 Ingatlan,otthon,Szerető otthon,Otthon Centrum,nyugdíjasotthon,Elerheto otthon.

3th végre otthon,otthon végezhető munka,seo tippek,seo trükkök,podcast.

2024. október 1., kedd

vályogházak

Otthon

A vályogházaktörténete

Avályogtéglákvagyvályogtéglákmár i. e. 9000-benismertekvoltak. Ezeket a téglákatúgykészítették,hogyasárhozkötőanyagokat,példáulrizshéjatvagyszalmátkevertek,majda levegőn szárítottákéségetés nélkülmegkeményítették.

Az„adobe”szókelet-szláv eredetű,éselőször1693-banemlítik.Avályogházakazonbanviszonylag későn, a 19. századtólkezdvejelentekmegéskezdtekelterjedniMagyarországon. Általábanolyanterületekenhasználták a vályogházat, aholahagyományosépítőanyagok(faéskő)hiányoztak, például az Alföldön és a Kisalföldön.

A természetes vályogfinomszemcséjű talaj, amelynekszemcsemérete40:40:20 aránybanagyag,iszapéshomok. Ez azonbankülönbözikazépítésiagyagtól”,amelyszemcsés ásványiadalékanyagokésrostos növényiadalékanyagokkeverékébőláll.

Kiindulásipont, azazvályog.

AzépítőiparbanhasználtAdobekét főösszetevőbőláll

szemcsés összetevő:pl.atermészetbenelőforduló vályogvagyhomok (néhafinomkavicsvagyadalékanyag) és agyagmesterségeskeverékemeghatározottarányban;

rostos összetevő: bármilyennövényi rost,amely nem bomlik le könnyen(pl.szalma, forgács,pehely,rizshéjvagynövényevőállatoktrágyája).

Avályogtéglákkészítésénekfolyamatátvályogöntésneknevezik. A megfelelőenösszekevertésjólmegnedvesítettanyagotegydeszkafenekűformába,azúgynevezett vályogformábaöntik, hogy az anyagneengedjebealevegőt a formába.

Aformamérete általában megegyezik atégla méretével,32x15 x 12 cmvagy30x 15 x 15 cm.Miutánatéglákatkivettékaformából,jól szellőző, napfénytőlés esőtől védetthelyenkellszárítani.Azutóbbiidőbenakis kapacitású mobilprésekkeltörténőgépiformázás is elérhető, amelyegyenletes minőségűtéglákatállít elő.

Avályogtéglákonkívülavályogbólvakolat iskészíthetőaz épületekkülsőés belsőfalaihoz.Avastagságtólésazalkalmazástólfüggőenagyagvakolat, alapvakolatésbefejező vakolatáll rendelkezésre,amelyektermészetespigmentekkelkülönböző színekbenfesthetők.

A vályogházak előnyei és hátrányai

Annakellenére, hogyavályoghagyományoséskörnyezetbarátépítőanyagkéntlegendás,avályognakelőnyeimelletthátrányai isvannak.Fontos,hogytisztábanlegyenezekkel,havályogházépítésétvagyfelújítását fontolgatja.

A vályogfalazat hátrányai

Érzékenységa nedvességre és a fagyra. Sajnos a vályog nem vízálló, ezértkülönösgondotkellfordítaniazesőés atalajnedvesség elleni védelemre. Nagyon fontos az alapos szigetelés és afelületelőkészítése,ésatetőszerkezetnekjóvaltúlkellnyúlniaafalon, hogy megvédjeaztazesőtől.

Alacsonyteherbírás.

Hajlamosa zsugorodásra. Afalakakiszáradássaltérfogatukatveszítik,ésidővelmegrepednek,ezértnemlehetőketteljesmértékbenvédeni.

Alacsonyvakolatállóság.

Nemhasználhatókarzatkéntvagyoszlopként.

Nemszabványosított. A szabványosításalapvetőfontosságúa minőségbiztosításszempontjából,dea vályognem szabványosítható.Ezértakülönbözőhelyszínekeneltérőtulajdonságokkal rendelkezik, és mindigmásképpkellkezelni.

A vályogfalazat előnyei


Természetesanyagokbólkészül, amelyekkörnyezetbarátok,és sikeresenkombinálhatók más környezetbarát építőanyagokkal.

Fenntartható ésenergiahatékonyépítőanyagokelőállítása.

Alacsonyanyag- ésszállításiköltségek.Készíthetőkiásotttalajbólalapozáshozéspincékhez.

Könnyenformázható,alakíthatóésújrafelhasználható. Víz hozzáadásávalújraformálható,ígyakívántalakra változtatható.

Rendkívülhatékony hangszigetelésben.

Kellemeshőmérsékletetés páratartalmattart fenn.Elnyelialevegőbőlafeleslegesnedvességet, ésszükségszerint elpárologtatja,ígyszabályozza a helyiség páratartalmát. Magas hőmegtartás. Ennek oka,hogyazanyagnehezebb ésafalakáltalábanvastagabbak (ami hátrányos lehet).

Alégzőszervimegbetegedésekreispozitívhatássalvan,mivelanedvességgelegyüttmegkötiakisporszemcséket.

Tűzállóság.

Kevesebb szerszámra van szükség az építéshez, és maguktól is elindíthatók. Akár saját kezűleg is építhetünk vályogházat, ha előbb megfelelő szakmai segítséget kapunk.